Com rep i processa el cos la informació rebuda pels nostres peus?

Com rep i processa el cos la informació rebuda pels nostres peus? 2560 1709 Salut Gaudí

Els nostres peus tenen un paper fonamental pel nostre cos. Si els nostres peus no estan preparats, es poden produir desequilibris o alteracions en gests o generar dolor.

Prendre les mesures necessàries per alleugerir el dolor

Si estàs llegint aquest article, és probable que busquis respostes sobre algun dolor en les extremitats inferior i com rep el cos la informació a través dels peus. Entenem la frustració i el malestar que causen aquestes molèsties, però sens dubte podem ajudar-te. Primerament, és important saber com s’interioritza aquesta informació i comprendre millor la teva situació per prendre les mesures necessàries per alleugerir el dolor.

El complex sistema dels nostres peus

Els peus són una part sofisticada del nostre cos: 26 ossos, més de 30 articulacions i de 100 músculs, tendons i lligaments; però el que el fa més sorprenent és la capacitat per actuar com a sensors per a la resta del cos. Mentre caminem, correm o simplement ens movem, els nostres peus interactuen amb l’entorn absorbint informació vital.

Una xarxa densa de receptors sensorials capten estímuls com la pressió la vibració, la temperatura i la posició dels nostres peus en relació amb el terra. Aquesta informació s’envia a través dels nervis fins a la medul·la espinal i el cervell per a ser interpretada i processada per coordinar les respostes adients. En conseqüència, s’activa una via de comunicació entre els peus, el sistema nerviós central i altres punts del cos.

Els nostres peus tenen un paper fonamental

La informació captada pels nostres peus comporta un paper fonamental en la postura i la marxa. Si els nostres peus no estan preparats i augmenten, o perden capacitat receptora, poden produir-se desequilibris o alteracions en gests, caminar, córrer o saltar, i a la vegada generar dolor o lesions.

Estudi biomecànic, postural i de la marxa

A Salut Gaudí, us oferim aquest servei que suposa una eina valuosa per avaluar l’estructura i el funcionament dels peus amb la resta d’estructures del cos. Veure l’alineació, la mobilitat, desequilibris musculars… Ens aportarà poder identificar alteracions biomecàniques i desenvolupar una estratègia de tractament. 

Analitzar la trepitjada i centrar l’atenció en com recolzem els peus quan caminem, correm o en posició estàtica. Mitjançant dispositius especialitzats veiem la distribució del pes, la pronació, supinació o posició neutra i possibles desviacions biomecàniques del peu o turmell.

A més, corregir i optimitzar la postura i la marxa, pot millorar el rendiment esportiu i prevenir futures lesions.

Com optimitzar la informació

És de vital importància prendre atenció de la salut dels nostres peus i buscar solucions quan es presenten, així que el temps serà un factor clau. A Salut Gaudí t’ajudem a avaluar la situació de manera individualitzada, analitzar la marxa i proposar-te el tractament ideal. És important el criteri per al qual es decideix fer una plantilla, quina plantilla i quin és el millor moment de posar-la, si no procedim a un treball previ del peu i del conjunt de l’extremitat o recomanant aquest treball un cop estan entregades.

Recomanem molta atenció en l’elecció del calçat, realitzar exercicis d’enfortiment i mobilitat dels dits, peu i turmell i escoltar el cos sense ignorar senyals de dolor o malestar.

Aquí tens uns exercicis per enfortir la musculatura del peu, i aconseguir una trepitjada més sana i millorar la postura de tot el nostre cos.

Cuida’t els peus i cuidaràs la resta del cos!

Si tens alguna pregunta o vols més assessorament sobre aquest tema, l’equip expert de podologia i fisioteràpia del centre estarem encantats d’ajudar-te.

El nostre lloc web utilitza cookies pròpies i de tercers per personalitzar la navegació i millorar els seus serveis, així com per obtenir estadístiques anònimes d'ús mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, vostè accepta el seu ús d'acord amb la nostra Política de cookies.